Bruk av Behringer DCX2496 i et surround-oppsett

(klikk på bildet for større versjon)

Behringer Ultradrive Pro DCX2496 er en svært allsidig enhet. En måte å bruke den på er å styre front-systemet i et surround-oppsett, hvor man deler front-systemet mellom to sett med høyttalere per kanal. DCX'en kan dele på med nesten 1Hz nøyaktighet så man skulle ha mulighet for å få det meste ut at systemet.

Som man ser av figuren må man sette alle 3 front-høyttalerene til LARGE (full range) og så begrense frekvensomfanget med DCX'en igjen. Det eneste problemet jeg ser med eksempel-oppsettet er at vi må sette LFE cut-off så lavt som subbene skal arbeide. Dette er jo naturlig nok, men det betyr at side og bak-systemet må jobbe ned mot 60Hz og dette er både unødvendig og degraderende for lyden (men hvor hørbart det er gjenstår å se). Et alternativ er selvsagt å sette delefrekvensen høyere og innføre nok et digitalt delefilter (evt. parametrisk EQ) i kjeden mellom receiver og sub-forsterker... (for å sitere Jørn "nå blir jeg lagt inn snart").

Det som er så fett for en knappefrik som meg er at DCX'en kan styres fra en PC. Dermed kan alle innstillinger lagres og tas fram og tweakes så mye en gidder!

Det første som må gjøres i eksempel-oppsettet over er å fore frontsignalene (L, C, R) inn på de tre inngangene (A, B, C) for deretter å splitte disse til de 6 utgangene:

Neste trinn er å sette opp delefrekvenser og bratthet på filterene til hver enkelt splitt (A -> 1+2, B -> 3+4 og C -> 5+6). Dette gjøres under X-over-tab'en. I dette eksempelet har jeg delt på ca 500Hz og satt en nedre grense på 61Hz. Derfra og nedover skal jo "The Ernas" ta over...:

Når dette er gjort, kan man kjøre hvitstøy eller en sweep på systemet (eller på hver enkelt kanal) for å avdekke evt ujevnheter i frekvensgangen. Disse kan rettes ut med den parametriske equalizeren. La oss si at Breidablikk får noen vemmelige stående bølger på 29Hz som vi vil dempe. Dette lar seg lett gjøre ved å legge til et bånd på equalizeren med senter i 29 Hz og med en høy Q-verdi (smalt bånd) og med f.eks. 6dB demping. Andre småskavanker i frekvensgangen kan også rettes:

Så spørs det hvor mye man skal "tulle" med signalet all den tid Yamaha'en til Thomas også kan gjøre dette (og automatisk og mye bedre...). Problemet med YPAO-systemet til Yamaha er at det ikke fungerer under 65Hz... Det triste er at DCX'en heller ikke kommer til å få oppgaver særlig under denne frekvensen i dette tenkte oppsettet. Kanskje vi må ha en til! Hei, dere to med de hvite frakkene! Hva gjør dere på kontoret mitt? Hjelp! Hjeeeeelp! Dere kan ikke b afs komme ahehra..... sd.f