Evalueringen av HTF2008

Vi kan vel alle være enige om at årets HTF var en knallsuksess? For å ta det punkt for punkt:

LYD

Lyden var flott i år! Vi hadde gjort følgende tiltak for å forbedre lyden fra i fjor:

1. ESPA!

Som mange muligens fikk med seg, gikk visse HTF-hardcore-medlemmer sammen og spleiset på 4 stk monster PA-sub'er. Vel, sub'er og sub'er... La oss kalle dem PA-bunnkasser, for det skulle vise seg at sub'er var det vel egentlig ikke i ordets rette forstand. Det er en lang og fargerik historie bak navnet ESPA. Spesielt interesserte finner sikkert ut av det. Uansett, disse ble kjøpt inn for å sikre et politisk ukorrekt trykk i mellombassen, noe jeg mener vi oppnådde!

Etter litt målinger, fant vi ut at ESPAene ikke bidro med stort under 35Hz. Dette hadde undertegnede sterke mistanker om på forhånd, slik at ERNAene ble dratt med som backup for de aller laveste frekvensene. Mer om dette under.

Et lite minus med årets ESPA-oppsett var at det var støy i PA-ampene som drev dem, altså ingen ting med selve ESPA'ene å gjøre egentlig.

2. Reckhorn rumble filter

Nytt for HTF08 var at vi brukte et såkalt "rumble/subsonic filter", dvs. et filter som fjerner det laveste ikke-hørbare av frekvenser. Det er selvsagt feigt å fjerne det laveste av frekvenser (ja, jeg vet, det er da det begynner å bli gøy), men det kan være en fordel. Uten å gå i detalj, så kan vi si at det virker som en effektiv bekyttelse mot å "bunne" ERNA'ene. Det gjelder å sette filteret såpass lavt at vi får med mye moro, men såpass høyt at ERNA'ene blir rimelig beskyttet. Det var litt vanskelig å si pga "analogt hjul" akkurat hvor frekvensen ble satt på HTF08, men i området 15-17Hz var det nok. Met dette filteret våget eieren av ERNA'ene å fleske til i mye større grad og det merktes vel?

3. Behringer DCX2496

Ja, denne saken hadde vi det mye "moro" med i år... Vi var rimelig desperate da det stod på som verst og vi ikke ante hvordan vi skulle få lyd ut av den... Vel, når vi først fant ut av den så funket den helt suverent! Oppgaven til Behringeren var todelt: Dele mellom øvre og nede sub'område og justere topper/bunner i frekvensresponsen. Målinger av frekvensrespons ble gjort med RoomEQ Wizard og RadioShack SPL-meter som målemic. Vi hadde forreste også store problemer med å sette opp kommunikasjon mellom PC og DCX'en. I disse nymotens dager var det jo klin umulig å fremskaffe en RS-232 seriellkabel! Etter mye jakting fikk vi kjøpt en, bare for å oppdage at laptopen ikke hadde seriellport... Dette er tatt tak i og vil funke til året. Lover! Så det ble altså manuell innstilling av DCX'en. Tidkrevende og vanskelig, men det gikk. Men når vi først fant ut av det og mute-problematikken, viste DCX'en seg å være et genialt hjelpemiddel!

Et eksempel: Når vi skulle teste om ESPAene var i fase, mutet vi alle unntat en og unmutet en og en. Vi registrerte så om lyden ble høyere eller lavere og kunne bekrefte at alle faktisk var i fase. Likeledes ver det enkelt å kutte ut f.eks. ERNA'ene for å se hvor dypt ESPA'ene gikk etc.

4. Todelt bass-system

Som ymtet over, så valgte vi en todelt sub-løsning dette året. Vi delte ved 35Hz. På denne måten jobbet ERNA'ene fra 35Hz og ned og ESPA'ene fra 35Hz og opp. Ja, egentlig ble det vel ERNA: 16-35Hz og ESPA: 35-90Hz. Undertegnede var mildest talt noe skeptisk til dette. Hvordan kunne mine stakkars, søte tårn hamle opp med 8 18" PA-elementer i digre kasser? Vel, til min store lettelse klarte de det relativt bra. Og ikke skjønner jeg hvordan. Sannsynligvis er det jo to grunner til at de kunne fleske til mer enn i fjor: Rumble-filteret og at de slapp frekvenser over 35Hz. Ja, også en annen "geni-strek". Siden ERNA'ene bare skulle brukes mellom 17 og 35Hz, målte vi ut hvor de fungerte best i midten av dette frekvensområdet (dvs rundt 25Hz). Det viste seg (surprise, surprise) å være i hvert sitt hjørne i front...

Så hvordan var bassen da? Den ble egentlig meget bra! Men kanskje ikke der hvor man mest hadde "ventet" det, noe som tyder på at vi har noe å gå på før vi har et perfekt balansert system (noe vi aldri vil få på Briedablikk). For eks. så er "transformer-slår-i-bakken"-scenen en anerkjent subwoofer-killer av en scene, men denne opplevde ikke vi som noen killer-scene (i alle fall ikke jeg). Men "vampyr-knuser-plexiglass"-scenen i I Am Legend... Å du hildrande du! Før første gang har jeg sittet og gruet meg til neste gang noe skal skje i en film. Man gruet seg til neste skalle-klask! Du kjente det G-O-D-T på kroppen! Og i bilene-utenfor-huset-sprenges-scenen i I Am Legend var det reneste julekvelden med rødlys på samtlige PA-amper, i alle fall på de som drev ESPA'ene. Stort smil på hele forsamligen!

Forøvrig føltes lyden på I'm Legend bedre enn på både Transformers og Iron Man, men det er min personlige oppfatning.

5. PA frontrekke

Det var ikke uten dramatikk med frontrekka heller. For å få senter i samme serie som høyre og venstre, hade Jørn bestilt en, ikke lik, men lignende fra Sverige. Denne ble selvsagt forsinket og komm ikke før dagen før! Og når vi endelig fikk satt den opp spilte bare diskanten... Den slags dramatikk klarer jeg meg egentlig godt uten, og det var (igjen) tilløp til panikk. heldigvis fikk vi ordnet det på et vis (15" kjørte uten delefilter til slutt...), og autosetup'en til Onkyoen må ta en god del av æren for at ting tross alt låt så bra som det gjorde. For det låt faktisk ikke galt. Selv gullørene i salen nikket anerkjennende på hodet. Og det er vanskelig å komme utenom PA ved slike nivåer, så men mindre noen kjøper noe kjempedyrt som de vil "ofre" til HTF, så blir det nok PA framover også. Om det blir det samme settet vet jeg ikke. Det er nok noe å gå på her. Men alt i alt var det meget bra!

 

 

BILDE

Takket være TW2000'en til Ole-Anders løftet også bildeopplevelsen seg til et helt nytt nivå. For første gang hadde vi full HD og med en LCD-PJ var regnbuene borte vekk, noe flere bemerket som en stor forbedring. De som hadde ansvaret for å henge opp lerret og sette opp PJ gjorde en glitrende jobb!

 

MATEN

Maten var vel på det jevne - uten at det betyr noe negativt. Pizza fungerer hvert år!

 

Javel? Betyr dette at HTF08 var - perfekt?

Hahaha! Morsomt! Nei, her er det, nær sagt, heldigvis, mye å ta tak i!

1. Utstyret må testes på forhånd neste gang!

Jeg vet ikke om jeg har hjerte til å oppleve Behringere som nekter å gi lyd fra seg og sentere med bare diskant en gang til... Jeg blir ikke noe yngere med årene :-)

2. Bedre syn til lerretet

Det var noen smågrynting om at de bakers ikke så hele lerretet. Vi må prøve å mekke et slags forhøyning til bakerste rad neste gang.

3. Akustiske tiltak?

Det er (selvasgt) for mye etterklang i et slikt forsamlingslokale. Jeg vet ikke hvor mye jobb man skal legge i å forsøke å gjøre noe med dette, men når vi får strømlinjeformet riggingen får vi muligen tid til overs til å tenke på slike ting.

4. HTF-sub?

Eieren av ERNA'ene begynner å bli lei av å bære på dem og har sendt ut følere for å mekke en monster-sub sammen. Men det er faktisk slett ikke sikkert det er lett å overgå ERNA'ene for en rimelig penge. Vi har luktet litt på en konstruksjon på 1000+ liter med 4x15", men vi får se hva det blir til.

5. Støy i PA-amper

Både viftestøy og "jord-støy" var tidvis sjenerende. Viftestøyen kan enkelt fjernes ved å sette ampene på et annet rom. Ulempen er at man ikke ser led'ene deres... "Jord-støy'en" er det sånn sett værre med. Vi kan gjøre et forsøk med å rett og slett fjerne jord fra systemet. Pål sin neste sikringsboks skal ha en jord ON/OFF-bryter. Så får vi se om det hjelper!